Wetgevingsstandpunten SRA

Wetgevingsstandpunten SRA

SRA is met 381 leden, 992 vestigingen en 3.700 accountants, de grootste vereniging van accountantskantoren in Nederland. Ook de SRA bevreemdt het dat de CSRD nog geïmplementeerd moet worden in de Nederlandse wet terwijl deze maand al vanuit Brussel de eerste contouren van de Omnibuswet bekend worden.

Ten aanzien van de Consultatie Ontwerpbesluit implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering heeft SRA de volgende aanbevelingen gedaan op de consultatie:

  • Het is onduidelijk in hoeverre er sprake is van een inwerkingtreding met terugwerkende kracht. SRA heeft samen met NBA verzocht om een overgangsregeling met een redelijke termijn, waarbij accountantsorganisaties in staat worden gesteld om de opgenomen wijzigingen door te voeren om te kunnen voldoen. Dit is door diverse media opgepakt: “Accountants willen uitstel CSRD-richtlijn”.
  • SRA is in principe voorstander van de lidstaatoptie, waarbij in plaats van een accountant ook een geaccrediteerde onafhankelijke verlener van assurance de duurzaamheidsrapportering mag onderzoeken, maar onderschrijven de vereisten waaraan zij dienen te voldoen. Zou dat namelijk niet het geval zijn, dan zou een ongelijk speelveld ontstaan én de kwaliteit bij de uitvoering van assuranceonderzoeken van duurzaamheidsrapporteringen in het geding kunnen komen.


Ten aanzien van de ‘Omnibus-pakket’ dat dat door de Europese Commissie op 26 februari wordt gepubliceerd trekt de SRA de volgende twee conclusies:.

  • Klanten die hebben geïnvesteerd in de eerste stappen van het CSRD-framework, zoals het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse (DMA), geven aan dat dit van grote waarde is voor de onderneming. Dit verandert niet met de uitkomsten van een Omnibuswet. Het doen van een DMA en verantwoorden over duurzaamheidsprestaties blijft in alle situaties belangrijk, voor de (waarde van de) eigen onderneming en ook voor de keten. Kortom: het uiteindelijke doel blijft overeind en de weg ernaar toe wordt mogelijk eenvoudiger.  
  • Zo gauw er meer bekend is, zal de SRA deze inhoud duiden. Van belangenbehartiging, denk aan het implementatietraject van CSRD in de Nederlandse wet, tot informatie en praktische hulpmiddelen voor de leden. Tot die tijd wacht de SRA rustig af; het is immers niet zinvol om op basis van geruchten en onzekere informatie oplossingen te ontwikkelen.

11 februari 2025

Lees ook

Geen Parijs, geen aandelen
De complexe wereld van duurzaamheid voor...
Voorkom stranded assets
Nieuwe podcast: IT Audit & CSRD – Va...
Twintig foodbedrijven committeren zich a...