ESG heeft inderdaad een positieve impact op de milieuprestaties, maar verhoogd de bedrijfskosten wat een significant vertragend effect op de groei van een bedrijf.
“Pas op langere termijn plukt midden- en kleinbedrijf de vruchten van de ESG-transitie”, vertelt Dr. Maarten Colson van de LRM Chair of Entrepreneurship, een samenwerking tussen Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de Universiteit Hasselt.
De wetenschappelijke literatuur laat uiteenlopende resultaten (positief, negatief, geen effect) van ESG op ondernemende groei zien, dat bijna volledig gebaseerd is op grote beursgenoteerde ondernemingen. Over de ESG-effecten op het midden en kleinbedrijf is de wetenschappelijke kennis momenteel bijzonder schaars.
Het onderzoek werd gehouden onder 205 Vlaamse midden- en kleinbedrijven, waaronder ook 161 leden Raden van Bestuur.
Ondanks dat ze volgens de Europese duurzaamheidsrichtlijn (CSRD) nog niet rapportage plichtig zijn, zet 59% van de ondervraagden ESG hoog op de agenda. Op sociaal vlak wordt het sterkst gescoord (73%), gevolgd door governance (59%) en environment (55%).
Eén van de meest opvallende vaststellingen uit het onderzoek, is dat ESG tot een significante verhoging van de bedrijfskosten leidt, dit betreft de algemene bedrijfskosten, kosten voor inkoop van grondstoffen, energiegebruik, afvalverwerking, lozing en compliance. Deze ontwikkeling van de kosten hebben op een negatieve impact op de ondernemende groei. Daartegenover staat wel dat de milieuprestaties zoals energieverbruik, naleving van milieunormen, uitstoot, reductie van verontreinigde grondstoffen en hoeveelheid gebruikte grondstoffen aanzienlijk verbeteren.