Kritiek op Omnibusvoorstel

Kritiek op Omnibusvoorstel

Het MVO Platform, een netwerk van maatschappelijke organisaties en vakbonden dat zich inzet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, heeft scherpe kritiek geuit op het recente Omnibusvoorstel van de Europese Commissie. Tot de deelnemers van het platform behoren onder andere Amnesty International, CNV Internationaal, Fairtrade Nederland, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en Terre des Hommes.

In een uitgebreide schriftelijke reactie wijst het MVO Platform op de ingrijpende wijzigingen die het Omnibusvoorstel met zich meebrengt. Volgens het platform staan deze veranderingen haaks op de oorspronkelijke doelstellingen van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en dreigen ze de effectiviteit van de wetgeving te ondermijnen, met negatieve gevolgen voor arbeiders, boeren en gemeenschappen in mondiale waardeketens, evenals voor het klimaat en milieu.

Het MVO Platform licht de belangrijkste bezwaren tegen het Omnibusvoorstel toe aan de hand van de volgende punten:

  1. Beperking van due diligence-verplichting: De reikwijdte van de verplichting tot zorgvuldigheid in bedrijfsvoering wordt aanzienlijk ingeperkt, waardoor bedrijven minder verantwoordelijk worden gehouden voor misstanden in hun keten.
  2. Afschaffing van EU-breed civiel aansprakelijkheidsregime: De mogelijkheid om bedrijven op EU-niveau aansprakelijk te stellen voor schendingen vervalt, wat slachtoffers belemmert in hun zoektocht naar gerechtigheid.
  3. Verzwakking van klimaattransitieplannen: De verplichting voor bedrijven om concrete plannen op te stellen voor de transitie naar een klimaatneutrale economie wordt afgezwakt.
  4. Inperking van stakeholderbetrokkenheid: De inspraak en betrokkenheid van belanghebbenden, zoals werknemers en lokale gemeenschappen, worden drastisch verminderd.
  5. Opschorting in plaats van verantwoorde beëindiging: Bij het constateren van misstanden wordt bedrijven toegestaan hun zakenrelaties op te schorten in plaats van deze op een verantwoorde wijze te beëindigen.
  6. Betekenisloze boetes: De voorgestelde sancties bij overtreding zijn dermate laag dat ze geen afschrikwekkend effect hebben.
  7. Onvoldoende monitoring: Het voorstel om slechts eens per vijf jaar de naleving te controleren is ontoereikend om structurele verbeteringen te waarborgen.
  8. Verminderde ambities door harmonisatie: Door de focus op harmonisatie dreigen lidstaten met ambitieuzere wetgeving te worden afgeremd in hun streven naar strengere regelgeving.

Het MVO Platform roept de Europese Commissie op om de oorspronkelijke principes van de CSDDD te respecteren en de bescherming van mens en milieu niet ondergeschikt te maken aan het vereenvoudigen van regelgeving.

Klik hier voor het volledige rapport

26 maart 2025

Lees ook

Meer regelgeving meer data, meer Complia...
SBTi voortvarend van start
Australische equivalent CSRD gestart
Uitstel van de CSRD goedgekeurd
Nederland toonaangevend in koppeling duu...