Bij iedere zware regenbui of extreme hittegolf wordt al snel gewezen naar klimaatverandering als oorzaak. Maar hoe zeker is dit verband?
Het antwoord ligt in zogenaamde attributiestudies, waarin wetenschappers onderzoeken in hoeverre extreme weersomstandigheden beïnvloed worden door klimaatverandering. Het World Weather Attribution (WWA), een internationale samenwerking waar ook het KNMI deel van uitmaakt, speelt hierin een centrale rol. Dit consortium voert attributiestudies uit op een solide wetenschappelijke basis.
In 2024 analyseerden onderzoekers 29 extreme weersituaties wereldwijd. Bij maar liefst 26 van deze gevallen werd vastgesteld dat klimaatverandering een significante rol speelde.
De bevindingen tonen aan dat bijna alle bestudeerde weersverschijnselen ernstiger of frequenter zijn geworden door het gebruik van fossiele brandstoffen. Met name hittegolven worden niet alleen heter, maar komen ook vaker voor. In 2024 concludeerde het WWA dat een gemiddelde persoon 41 extra dagen van gevaarlijke hitte ervaarde.
Ook bosbranden waren in 2024 uitzonderlijk frequent en intens. Klimaatverandering heeft de weersomstandigheden die bosbranden bevorderen, vier- tot vijfmaal waarschijnlijker gemaakt dan daarvoor.
Kijk op onderstaande interactieve wereldbol van de NOS, welk aandeel klimaatverandering volgens de wetenschap had bij de onderzochte weersextremen.
Dit artikel is mede gebaseerd op analyses van het KNMI en NOS