Hyperautomatisering van duurzaamheidsrapportage

Hyperautomatisering van duurzaamheidsrapportage

Simon Van de Voorde, Joos Kesters, Andries Paesen

Volgens Andries Paesen, CEO van het Belgische ResultX, bestaat 80% van de gegevens die nodig zijn voor de CSRD uit zogenaamde narratieve data. Dit zijn ongestructureerde gegevens die vervat zitten in teksten en die je moet lezen, interpreteren en verwerken. Data die je niet zomaar uit een database trekt en in een excelletje zet. Anders dan gestandaardiseerde cijfers in databases, vereisen deze data diepgaande analyse en zijn ze verspreid over de hele organisatie.

Het gaat daarbij niet alleen om meetbare zaken zoals CO₂-uitstoot of waterverbruik, maar ook om thema’s als werkplekveiligheid, personeelsbeleid, opleidingen en klokkenluidersregelingen. Al deze aspecten vormen samen de basis van een duurzaamheidsverslag.

Een lijst van 1200 datapunten
Andries legt uit: “De regelgeving omvat een lijst van 1200 datapunten waarin je als bedrijf moet aangeven of, en hoe, je hierop inspeelt. Dit vereist dat je teksten, documenten en systemen doorzoekt, zowel op je interne als externe netwerken, en deze matcht met de juiste rijen in de Excel. Dit proces moet vervolgens ook worden herhaald voor leveranciers en de hele waardeketen. Het is een tijdrovende en kostbare klus.”

De oplossing van ResultX
Om deze complexe uitdaging te vereenvoudigen, ontwikkelde ResultX een platform dat bedrijven ondersteunt bij hun duurzaamheidsrapportage. Het hart van hun oplossing ligt in geavanceerde documentanalyse.

Met behulp van API-connecties integreert het platform met een breed scala aan databronnen, zoals SharePoint, OneDrive, ERP-systemen en Dropbox. Door technologieën zoals Natural Language Processing (NLP), Large Language Models (LLM) en Retrieval-Augmented Generation (RAG) toe te passen, analyseert het systeem bedrijfsdata op zins- en paragraafniveau. Relevant gevonden ESG-data (Environmental, Social, Governance) worden automatisch gekoppeld aan de juiste datapunten van de CSRD.

Automatisering en auditeerbaarheid
Deze aanpak leidt tot:

  • Een geautomatiseerde dubbele materialiteitsanalyse.
  • Een CSRD-gap-assessment.
  • Altijd actuele duurzaamheidsrapporten die volledig auditeerbaar zijn.


Het platform is niet alleen geschikt voor interne gegevens, maar ook voor die van leveranciers. Andries licht toe: “Leveranciers kunnen hun databronnen aan het platform koppelen. Onze technologie analyseert deze gegevens en stuurt ze – na goedkeuring en met één klik – door naar het rapporteringssysteem van het CSRD-plichtige bedrijf. Hierdoor wordt informatie van leveranciers naadloos geïntegreerd in de rapportage.”


De rapporten die door het platform worden gegenereerd, zijn niet alleen volledig geautomatiseerd, maar worden ook geleverd in een format dat direct auditeerbaar is



Dit artikel is gebaseerd op informatie van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en van ResultX

17 januari 2025

Lees ook

200.000 ton CO2 over boord
Duurzaamheidseisen Europese Bankautorite...
Banken haken af bij klimaatalliantie
Update CO₂-Prestatieladder
Samenwerking BearingPoint en Sweep

ESG Network

Andries Paesen
CEO
Andries Paesen