EY Klimaatbarometer 2024

EY Klimaatbarometer 2024

Transitieplannen zijn niet langer een optie, maar een noodzakelijkheid voor bedrijven die willen voldoen aan de steeds strengere duurzaamheidsregels en tegelijkertijd hun toekomstbestendigheid willen waarborgen. Deze plannen bieden bedrijven een kader om klimaatgerelateerde risico’s en kansen te identificeren en gericht aan te pakken. De “EY Klimaatbarometer 2024” werpt een helder licht op de status van transitieplannen in Nederland en daarbuiten.

Uit het onderzoek blijkt dat 50% van de Nederlandse bedrijven zowel een transitieplan heeft opgesteld als openbaar gemaakt. Deze uitkomst roept de vraag op: is dit glas half leeg of halfvol? Volgens de ESG-redactie van EY is het glas duidelijk halfvol. Nog niet zo lang geleden waren transitieplannen eerder uitzondering dan regel. De huidige cijfers tonen een aanzienlijke vooruitgang, vooral als we Nederland vergelijken met het wereldwijde gemiddelde van 41%.

De sterke positie van Nederland kan deels worden toegeschreven aan de strengere regelgeving binnen de Europese Unie, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de aanstaande Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze regelgeving legt meer transparantie-eisen op aan bedrijven, wat hen stimuleert om actie te ondernemen. “De EU heeft een voorsprong genomen in het stellen van duidelijke normen. In veel delen van de wereld ontbreekt vergelijkbare wetgeving, wat Nederland in een koppositie plaatst,” aldus Taco Bosman, partner Climate Change & Sustainability Services bij EY Nederland.

Klik hier voor het rapport

11 januari 2025

Lees ook

200.000 ton CO2 over boord
Hyperautomatisering van duurzaamheidsrap...
Duurzaamheidseisen Europese Bankautorite...
Banken haken af bij klimaatalliantie
Update CO₂-Prestatieladder