ESG-lakmoesproef 2025

ESG-lakmoesproef 2025

Het gerenommeerde beleggingsonderzoekinstituut Morningstar voorspelt dat 2025 een cruciaal jaar wordt voor duurzame investeringen, met opmerkelijke intercontinentale verschillen. Terwijl duurzaamheid wereldwijd een centraal thema blijft, wordt in de Verenigde Staten een tegengestelde koers zichtbaar.

VS: ESG onder druk

De terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis zal verstrekkende gevolgen hebben voor ESG-beleid in de VS. Naar verwachting zullen initiatieven op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid teruggedraaid worden. Denk aan een mogelijke terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs, het verminderen van subsidies voor schone energie en het beperken van rapportageverplichtingen rondom broeikasgasuitstoot en klimaatrisico’s door de Securities and Exchange Commission.

Europa: het Jaar van de waarheid

Voor Europa wordt 2025 een cruciaal jaar om de effectiviteit van het ESG-beleid te bewijzen. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) brengt nieuwe standaarden voor duurzaamheidsverslaglegging, en de eerste jaarverslagen die hieraan voldoen, zullen door beleggers minutieus worden beoordeeld.

De Europese commissie heef zelf hoge verwachtingen gewekt met het Omnibus vereenvoudigingspakket, dat al in februari bekend zal worden bekend gemaakt.  Toch blijft er kritiek vanuit bedrijven en politici. Zo heeft de Duitse minister van Financiën recent opgeroepen tot een uitstel van twee jaar voor Duitse bedrijven om aan de CSRD te voldoen.

Transitiebeleggen: Van intentie naar actie

Transitiebeleggen, een trend die in 2024 zijn intrede deed, zal in 2025 verder groeien, maar met meer nadruk op concrete resultaten. Bedrijven moeten aantoonbare stappen zetten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Lage rentetarieven bieden hierin een kans om ondanks de onzekerheden aantrekkelijke rendementen te realiseren.

Conclusie

2025 markeert een kantelpunt voor ESG op mondiale schaal. Voor Europa ligt de uitdaging in het handhaven van geloofwaardigheid en het waarmaken van beloften. In de VS dreigt echter een terugslag in duurzaamheidsbeleid, wat de kloof tussen beide continenten kan vergroten. Voor beleggers wordt het balanceren tussen risico’s en kansen in een complex ESG-landschap.

Lees hier het volledige rapport: SUSTAINALYTICS

7 januari 2025

Lees ook

200.000 ton CO2 over boord
Hyperautomatisering van duurzaamheidsrap...
Duurzaamheidseisen Europese Bankautorite...
Banken haken af bij klimaatalliantie
Update CO₂-Prestatieladder