De glastuinbouwsector heeft in 2019 ambitieuze afspraken gemaakt met de overheid: al in 2040, tien jaar vóór de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord, wil de sector klimaatneutraal zijn. Als tussenstap is afgesproken dat de uitstoot in 2030 al beperkt moet blijven tot maximaal 4,3 megaton CO2, wat neerkomt op een reductie van 55% ten opzichte van 1990.
Het is echter géén vrijheid blijheid. De energiebelastingvoordelen voor de sector worden van 2025 stapsgewijs afgebouwd, zodat glastuinbouwbedrijven vanaf 2035 onder dezelfde tarieven vallen als andere bedrijfstakken. Bovendien wordt in 2025 een CO2-heffing geïntroduceerd, die jaarlijks oploopt tot 2035. Berekeningen tonen aan dat de extra kosten bij ongewijzigd beleid in 2030 kunnen oplopen tot wel €100.000 per hectare. Energiebesparing is daarmee geen luxe meer, maar een dringende noodzaak voor de glazenstad Westland.
Hoewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vooral gericht is op grote bedrijven, heeft deze richtlijn nu al gevolgen voor de glastuinbouw. Eindklanten willen namelijk de ESG-prestaties van hun ketenpartners inzichtelijk maken. Dit leidt ertoe dat tuinders steeds vaker vragen ontvangen over hun energieverbruik, CO2-uitstoot, gewasbeschermingsmiddelen, arbeidsomstandigheden en huisvesting.
De impact van deze inventarisaties gaat verder dan het verzamelen van data. Supermarktketens baseren hun keuze voor toeleveranciers steeds meer op de duurzaamheidsinspanningen van de tuinders. Wanneer de prestaties niet voldoen aan de normen van de eindklant, kan dit leiden tot een heroverweging van leveranciers, veranderingen in het assortiment of aanpassingen in rassenkeuzes.
De CSRD zorgt dus niet alleen voor meer transparantie in de markt, maar fungeert ook als indirecte stimulans voor de energietransitie binnen de glastuinbouw.
Investeren in de energietransitie is dus bittere noodzaak. Banken en beleggers bieden hiervoor speciale groenfinancieringen aan, zo heeft ook de Rabobank, van oudsher de bank voor de agrarische sector, een financieringsaanbod voor verduurzaming. Agrarische bedrijven kunnen hun verduurzamingsplannen tegen gereduceerde tarieven financieren.