Impactanalyse EU-duurzaamheidswetgeving op Vlaamse KMO’s
In opdracht van Departement Omgeving en VLAIO is een onderzoek uitgevoerd door, waarin de impact van duurzaamheidsregelgeving onder de EU Green deal op de Vlaamse economie en KMO’s, in kaart wordt gebracht.
KMO (kleine en middelgrote onderneming) is het Belgische equivalent van het Nederlandse MKB (midden- en kleinbedrijf).
Uit het onderzoek blijkt dat de CSRD, ESPR, EUDR en EED mogelijk een negatieve economische impact kunnen hebben op Vlaamse KMO-sectoren. Deze negatieve effecten ontstaan vaak via “trickle-down” (doorsijpel) effecten. Voor de CSRD, ESPR en EED kunnen interventies door de Vlaamse overheid de effecten eventueel milderen.
De studie benadrukt dat veel KMO’s de toenemende EU-duurzaamheidswetgeving als een uitdaging ervaren. Ze hebben vaak een beperkt begrip van de nieuwe verplichtingen en worstelen met tijdsgebrek, onvoldoende kennis en beperkte financiële middelen. KMO’s die al duurzaam ondernemen, zien de nieuwe wetgevingen echter als een kans om hun inspanningen zichtbaar te maken.
Naast bedreigingen zijn er ook kansen van de Green Deal wetgeving. Op omgevingsvlak zijn deze vooral te vinden bij de ESPR, RPPW, EED en IED. Bijkomende tewerkstelling bij KMO’s en kansen in de sociale economie worden vooral gezien bij de Right to Repair Directive en de EED.
Klik hier voor het rapport