Sommige sectoren, zoals de luchtvaart, hebben moeite om hun CO₂-uitstoot significant te verminderen en zijn daarom afhankelijk van klimaatcompensatie om hun ESG-doelen te halen. Vaak gebeurt dit door middel van herbebossing of technologieën voor koolstofdioxideverwijdering (CDR), zoals het laten afzinken van CO₂.
Een innovatieve methode komt van de Delftse start-up Arctic Reflections. Dit bedrijf wil het zee-ijs in de Noordelijke IJszee tijdens de winter verdikken, zodat het in de zomer minder snel smelt.
Hun techniek is relatief eenvoudig: bij temperaturen van -25°C wordt water van onder het ijs op het oppervlak gespoten, waar het direct bevriest. Dit zorgt tevens voor een snellere aangroei van het ijs aan de onderkant, en versterkt ook het albedo-effect. Het ijs reflecteert meer zonlicht, waardoor het onderliggende water minder opwarmt en het smeltproces in de zomer wordt vertraagd.
Met een financiering van €700.000 wil Arctic Reflections samen met de TU Delft hun theorie testen. Ze onderzoeken in hoeverre deze methode ervoor kan zorgen dat het ijs in de zomer tot een maand langer kan blijven bestaan. De grote vraag voor wetenschappers is of deze aanpak daadwerkelijk een significante impact kan hebben op het afremmen van de opwarming van de aarde.
Meer informatie is te vinden op hun website.