200.000 ton CO2 over boord

200.000 ton CO2 over boord

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar wat als dat niet mogelijk is?

Koolstofverwijdering, ook wel koolstofdioxideverwijdering (CDR) genoemd, is een cruciaal onderdeel van de wereldwijde inspanningen om netto nul te bereiken. Dit geldt met name voor sectoren waar het technisch lastig is om de ecologische footprint in het eigen proces te reduceren, zoals de luchtvaart.

SkiesFifty, een investeringsmaatschappij gericht op duurzaamheid in de luchtvaart, heeft een overeenkomst gesloten met koolstofverwijderingsbedrijf Gigablue om 200.000 ton CO2 op te slaan op de bodem van de oceaan.

Gigablue is een pionier in grootschalige, veilige en effectieve koolstofverwijdering op zee. Hun unieke systeem combineert biogeochemie en AI-optimalisatie om koolstof veilig naar de diepe oceaan te transporteren. Dit wordt gedaan met behulp van een speciaal ontworpen substraat met een gecontroleerd zinkmechanisme. Het resultaat is een koolstofopslagoplossing die koolstof honderden tot duizenden jaren kan vasthouden, milieuvriendelijk is en op grote schaal betaalbaar kan worden toegepast.

Dat laatste is misschien nog wel het interessantste van deze samenwerking teneinde de Parijs doelen te realiseren. Immers opslag op zee is niet alleen relatief goedkoop, maar ook zeer schaalbaar. Maar liefst 72% van de aarde bestaat uit oceanen en zeeën en dit proces kan dus praktisch overal worden ingezet.

17 januari 2025

Lees ook

Hyperautomatisering van duurzaamheidsrap...
Duurzaamheidseisen Europese Bankautorite...
Banken haken af bij klimaatalliantie
Update CO₂-Prestatieladder
Samenwerking BearingPoint en Sweep