21
mei
2025

ESG & VASTGOED BE 2025

Antwerpen, € 699

Ontdek uw ESG-opportuniteiten en word ESG-koploper!

Door CSRD moeten alle banken en de grote investeerders verplicht over ESG rapporteren. De eerste ESG-rapporten verschijnen op dit moment. Dat heeft gevolgen voor onze hele vastgoedsector, dus ook voor u. Wat houdt ESG (Environmental, Social & Governance) nu precies in? Wat zijn de gevolgen voor uw organisatie én projecten? En wat wordt de eventuele impact van het nieuwe EU Omnibusvoorstel? Ontdek ook uw ESG-opportuniteiten op deze 5e editie.

In 1 namiddag geven topexperten u waardevolle inzichten en praktische handvatten om ESG te integreren in uw vastgoedorganisatie. Hoe speelt u in op ESG en EU Taxonomie? Hoe zet u een onderscheidende ESG-strategie neer? Kortom, ontdek uw vastgoedkansen met ESG! Graag tot ziens op 21 mei!

Programma

12:30

Onthaal met netwerklunch

13:30

Inleiding & welkom

Vandaag staan de positieve maatschappelijke en ecologische impact, evenals waardecreatie centraal. Door ESG te integreren in de strategie van uw vastgoedonderneming bereikt u dit. Moderator Nathalie Nieuwinckel MRE, directeur acquisitie & ontwikkeling & ESG lead Vooruitzicht, zal vanuit haar expertise deze namiddag begeleiden.

CSRD positieve gamechanger voor vastgoedsector

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht de vastgoedsector om hun impact op mens en klimaat te rapporteren. Steve Van Den Brandt, business unit director real estate Encon, maakt de complexe samenhang inzichtelijk en belicht uw strategische mogelijkheden. Naast de verplichte eisen, transformeert CSRD de sector door openheid te bevorderen en duurzaamheidsrisico’s en -kansen inzichtelijk te maken. Bedrijven met sterke ESG-resultaten kunnen zich daardoor onderscheiden, financiering aantrekken en hun duurzaamheidsdoelen realiseren, wat hen een concurrentievoordeel biedt. Ook geeft hij een korte update van het nieuwe EU Omnibusvoorstel.EU Taxonomie: inzicht & impact

De EU Taxonomie biedt duidelijke criteria voor welke economische activiteiten als duurzaam worden beschouwd binnen de Europese Unie. Voor de vastgoedsector, waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om de EU Taxonomie te begrijpen en te integreren. Noémie van Crombrugghe, ESG consultant Sureal, geeft een boeiende uiteenzetting over de criteria en classificatiesystemen van de EU Taxonomie. Ze biedt praktische richtlijnen voor het identificeren van duurzame investeringen en activiteiten, specifiek gericht op de vastgoedsector.

Environmental criteria: Welke opties zijn er?

We gaan dieper in op de milieuaspecten van ESG door ons te richten op ‘Net Zero Carbon’ projectontwikkeling met onder meer duurzame materiaalkeuzes, lokale hernieuwbare energie, slimme ontwerpkeuzes, circulariteit en carbon off-setting. Dit doen we samen met Sven Dumortier, chief technology and sustainability officer Banimmo & advisor EU Taxonomy working group UPSI-BVS. Door te kijken naar praktische voorbeelden en innovatieve benaderingen, zullen we verkennen hoe de vastgoedsector positieve verandering kan stimuleren en bijdragen aan een zeer duurzame toekomst.

15:00

Break

15:40

Governance criteria: optimale bedrijfsstructuren

Sterke governance is essentieel voor vastgoedbedrijven, waarbij het investeerdersvertrouwen vergroot en langetermijnwaarde creëert voor investeerders, medewerkers, huurders en lokale gemeenschappen. Ann VerlindenKPMG, benadrukt het belang van governance vanuit een ESG-perspectief in haar presentatie. Zij biedt praktische richtlijnen voor het implementeren en handhaven van effectieve bestuursstructuren voor zowel de E, S als de G binnen vastgoedorganisaties, wat bijdraagt aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in de sector.

Duurzaam ondernemen: investeringsperspectief

De EU Taxonomie speelt een steeds grotere rol in investeringsbeslissingen binnen de vastgoedsector. Thomas Van Rompaey, global sustainability officer AXA IM Real Assets & certified ESG analyst, licht toe hoe duurzame criteria en classificatiesystemen invloed hebben op de eigen investeringsstrategieën. Hij bespreekt hoe de afstemming met de taxonomie essentieel is voor transparantie en duurzame groei. Met een focus op vastgoed en de impact op verschillende assetcategorieën biedt hij praktische inzichten in toekomstbestendige en verantwoorde investeringen.

Investeerder- en ontwikkelaarsvisie ESG

Environmental, Social en Governance (ESG) komen samen in vastgoedprojecten door een geïntegreerde benadering van duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en goed bestuur. Nathan Rousseaux, ESG manager AG Real Estate, toont aan de hand van zeer recente praktijkvoorbeelden de uitdagingen en kansen om bij te dragen aan een meer duurzame, veerkrachtige en inclusieve samenleving. Dit gebeurt in lijn met zowel ESG-criteria als de EU Taxonomie.Topgesprek pak de ESG-kans: de tijd om te handelen is nu

Het is tijd om een stap vooruit te zetten naar een duurzamere toekomst met ESG (Environmental, Social en Governance). Het is niet alleen een kans om een positieve impact te hebben op het milieu en de samenleving, maar ook om uw eigen concurrentiepositie te versterken. We gaan met diverse ESG-koplopers in gesprek over de betekenis en impact van ESG op hun organisaties en projecten. Wat zijn hun bevindingen, ervaringen en leermomenten? Zeker nu de eerste ESG-rapporten zijn verschenen. Welke invloed heeft dit op onder andere vastgoedfinanciering? En waar liggen de opportuniteiten?

  • Topexperten zijn in uitnodiging

17:00

Wrap up & netwerkdrink

Inschrijven

6
mei
2025
FME Milieu- en Energiedagen 2025
FME Milieu- en Energiedagen 2025
8
mei
2025
Duurzaamheidsstrategie en sturing ten tijde van Omnibus
Duurzaamheidsstrategie en sturing ten tijde van Omnibus
8
mei
2025
Future Work­place Day – social based working
Future Work­place Day – social based working
8
mei
2025
Duurzaamheidsstrategie en sturing ten tijde van Omnibus
Duurzaamheidsstrategie en sturing ten tijde van Omnibus
9
mei
2025
CSRD Experience Day
CSRD Experience Day