Pensioenfondsen scoren nog altijd onvoldoende voor hun beleggingsbeleid op belangrijke duurzaamheidsthema’s. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door de Eerlijke Pensioenwijzer.
De Eerlijke Pensioenwijzer beoordeelt het beleid van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen (in deelnemersaantallen) aan de hand van acht maatschappelijke thema’s. Gemiddeld genomen komen de fondsen uit op een rapportcijfer van een 3,3. De fondsen hebben daarmee geen vooruitgang geboekt ten opzichte van 2022.
Eén van de conclusies van het onderzoek is dat er nog te weinig aandacht is voor de rol die toeleveranciers en onderaannemers van bedrijven spelen bij verduurzaming. Veel pensioenfondsen verwachten van de bedrijven waarin zij beleggen dat deze zich aan de OESO-richtlijnen houden, waardoor ze ook automatisch belangrijke ESG-criteria opnemen in hun beleid. Maar de fondsen vragen zelden aan bedrijven om ESG-criteria op te nemen in de contracten met onderaannemers en/of toeleveranciers.
Positief is dat pensioenfondsen over het algemeen genomen beter scoren op sociale thema’s. Vier fondsen (BPL Pensioen ABP, PFZW en PMT) scoren een voldoende of hoger op arbeidsrechten; vijf fondsen (ABP, BPL Pensioen, Pensioenfonds Detailhandel, Pensioenfonds Horeca en Catering en Pensioenfonds Vervoer) scoren een voldoende op mensenrechten.
.
Achtergrond
- De Eerlijke Pensioenwijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection.
- Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van de Eerlijke Pensioenwijzer.
- De evaluatie van het beleid van de pensioenfondsen vond plaats in het najaar van 2024.
- Op www.eerlijkepensioenwijzer.nl kunnen consumenten onder meer de scores van de pensioenfondsen voor hun beleggingsbeleid en de beleggingspraktijk vergelijken. Ook kunnen zij in actie komen, bijv. door hun fonds een klacht of compliment te sturen.