De Europese Commissie heeft haar Competitiveness Compass gepubliceerd. Brussel wil hiermee meer flexibiliteit bieden aan bedrijven, de bureaucratie verminderen en een betere coördinatie van het beleid realiseren.
Tegelijkertijd lijkt het klimaatbeleid iets te worden losgelaten, wat economisch gezien wellicht ook nodig is. Mondiaal gezien woedt een economische strijd tussen Amerika en China, waarbij Europa min of meer aan de zijlijn staat. Klimaatbeleid vormt geen troefkaart in deze strijd der giganten, en ESG-initiatieven worden zelfs als belemmerend ervaren, met name onder de Trump-regering.
Hoewel de Europese Commissie zich nog steeds schaart achter de klimaatdoelen, kiest zij nu voor een meer pragmatische aanpak. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe beleidsvoorstellen is het vereenvoudigen van regelgeving en uitvoering. Er wordt onderzocht hoe duurzaamheidswetten, zoals de CSRD, CSDDD en de EU-taxonomie, beter op elkaar kunnen worden afgestemd om de efficiëntie te vergroten. Ursula von der Leyen streeft ernaar de lasten voor bedrijven met 25% te verminderen. Ze hoopt dat Europese bedrijven tegen het einde van 2029 jaarlijks 37 miljard euro aan administratieve lasten kunnen besparen.
Daarnaast wil Europa de innovatiekloof met de VS en China verkleinen, onder andere door gerichte programma’s te ontwikkelen op het gebied van biotechnologie, quantumtechnologie en kunstmatige intelligentie.
Tot slot wordt aandacht besteed aan de hoge en volatiele energieprijzen. Eind februari zal een actieplan worden gepresenteerd voor betaalbare energie, evenals een Clean Industrial Deal. Deze deal moet schone technologie stimuleren en de industrie, inclusief de meest energie-intensieve sectoren, ondersteunen bij de groene transitie.
Klik hier voor het rapport