Cybercriminaliteit blijft een groeiend probleem voor het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder ook de bouwsector. Uit een onderzoek van ABN AMRO en onderzoeksbureau MWM2 onder 895 Nederlandse organisaties blijkt dat één op de drie bedrijven slachtoffer is van hackers.
In de bouwsector is dit risico extra groot vanwege de omvangrijke uitwisseling van data via diverse systemen en samenwerkingsverbanden. Denk bijvoorbeeld aan ERP-software, BIM-modellen, tools voor projectkostenbeheer, materiaalbeheer en gebouwbeheer. De afhankelijkheid van deze digitale oplossingen vergroot het aanvalsmogelijkheden voor cybercriminelen.
De invoering van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) maakt cybersecurity nog belangrijker. De CSRD stelt eisen aan meer uitgebreide rapportage over duurzaamheid, wat een intensievere uitwisseling van gegevens met zich meebrengt tussen klant en toeleveranciers en ook tussen dezelfde soort bedrijven. Dit vergroot het risico op datalekken en biedt hackers meer mogelijkheden om toe te slaan. Daarom is preventieve beveiliging bij datatransfers essentieel.
In het najaar van 2024 is de nieuwe Europese NIS2-richtlijn in werking getreden. Deze wet verplicht essentiële organisaties om hun digitale veiligheid op orde te brengen. Bedrijven die samenwerken met NIS2-plichtige partijen zullen waarschijnlijk ook strengere eisen moeten hanteren op het gebied van cybersecurity.
Klik hier voor de infosheet Cyberveiligheid in de Bouw